Consumentenbond kinderzitjes testresultaten 2009

 

Ook in 2009 is een aantal nieuwe kinderzitjes aan de test toegevoegd. Het zijn onder meer 'achteruitkijkende' zitjes die (ook) goed scoren in de groep 1 (voor kinderen van 9-18 kg).


Download hier:
Consumentenbond testresultaten

Hoofdregel voor het  vervoer van kinderen

De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35 m onder de 18 jaar in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Goedgekeurd zijn kinderautozitjes met de keurmerken ECE R44/03 en R44/04. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem moet aangepast zijn aan de lengte en gewicht van het kind. De voorschriften voor het gebruik van autogordels en kinderbeveiligingssystemen worden hierna weergegeven. Kinderen vanaf 1,35 m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel.


Achterwaarts gerichte autostoeltjes

Waarom een achterwaarts gericht autostoeltje: De krachten op de nek van het kind zijn meer dan 5 keer zo klein bij achteruitkijkende zitjes dan bij vooruitkijkende zitjes. Omdat voorwaartse krachten pas door grotere en sterkere kinderen goed opgevangen kunnen worden, is het beter om jonge kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te laten zitten.
Achteruitkijkende zitjes voor groep 1 (voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden) zijn in Nederland nog nauwelijks op de markt. In de VS en Scandinavië zijn zitjes op de markt die kinderen tot wel 4 jaar achteruit laten kijken.

De Ellermeyer G0/1 Isofix is één van die achterwaarts gericht zitjes. De andere is de Recaro Polaric. Het autozitje van Ellermeyer G0/1 Isofix kreeg het predicaat ‘goed’. De reden van deze eindbeoordeling is dat het kinderzitje op het gebied van comfort wat lichte tekortkomingen kent. De Recaro Polaric blijkt het beste stoeltjes bij een frontale botsing en behaalde op dit punt dan ook de hoogste score ‘zeer goed’. Helaas, blijft de Recaro op andere punten zoals zijdelingse impact (resultaat ‘gemiddeld’) wat achter. Verder is het Recaro autostoeltje zwaar, de montage bewerkelijk en neemt het zitje veel ruimte in. Een andere minder goed punt is de rechttop staande rugleuning waardoor het comfort voor het kind is beperkt. De eindbeoordeling van de Recaro Polaric werd uiteindelijk met ‘redelijk’ betiteld.


Zijdelingse botsingen en achterwaartse kinderzitjes

Het grote voordeel van achterwaarts gerichte kinderzitjes is dat ze kinderen beter beschermen bij een frontale botsing. Toch zijn zijdelingse botsingen veel gevaarlijker. Ten eerste ontbreekt hier de kreukelzone en ten tweede komen zijdelingse botsingen gewoon vaker voor. Het is dan ook logisch dat de ANWB en de Europese zusterclubs zich inzetten voor opname van zijdelingse crashtest bij de Europese toelatingseisen van autostoeltjes. Uit de ANWB test blijkt dat het verschil tussen achterwaarts gerichte zitjes en voorwaarts gerichte zitjes (in groep I, 9-18 kg) minimaal is.


Maxi-Cosi en Romer wederom ‘zeer goed’

De eindbeoordeling van de ANWB autostoeltjes test 2009 komen in grote lijnen overeen met de test resultaten van 2008 en die van het voorjaar 2008. Van de in Nederland leverbare kinderzitjes kregen de Romer Baby-Safe Plus Isofix en de Maxi Cosi CabrioFix met Easyfix basis wederom de eindbeoordeling ‘zeer goed’.